Pumkin Ale. Piwo dyniowe wywodzące się z USA, tradycyjnie warzone raz w roku, w okolicach halloween. Wbrew pozorom to nie dynia gra tutaj pierwsze skrzypce, ale przyprawy charakterystyczne dla jesiennego „pumpkin pie” popularnego w stanach. 6,5% alkoholu rozgrzewa przełyk, a dodatek cynamonu, imbiru, pomarańczy i goździków, a także chmielu nadającego aromat ziół sprawia, że świetnie smakuje w deszczowe, jesienne wieczory.
Foodpairing. Gulasz wołowy, placki ziemniaczane z dziczyzną i grzybami leśnymi, pizza z pieczarkami, kruche ciasteczka maślane.
Seria:
Ekstrakt |
16°P |
Alkohol |
6,5% |
Temperatura podawania |
10-13°C |
Zalecane szkło |
snifter |
Fermentacja |
górna |
Goryczka
|
butelka bezzwrotna 0,5l (kart. 20 szt.),
PET Keg 30l.
© 2022 Browar Odra Barrels